Feed RSS BBCD Like BBCD di Facebook BBCD di Twitter BBCD di Google+ BBCD di Youtube BBCD di Pinterest

Boikot Barangan Cina Dap

Download BBCD KIT Sekarang!

Sunday, 30 June 2013

Malunya cara orang Melayu berniaga!


Banyak perbezaan sikap orang Melayu kita berniaga dengan orang Cina. Kedai makan orang kita contohnya, bila pelanggan masuk, pekerja-pekerja kedai macam tarik muka tengok kita tarik kerusi seolah-olah kita ni menyusahkan mereka. Jika pekerja-pekerja sibuk, taukeh yang biasanya duduk di kaunter cashier akan cuma memerhati atau panggil (keloi) pekerjanya untuk layan kita. Hakikatnya, dia cuma sebuk duk main facebook. Taukeh la katakan.

Sikap-sikat negatif lain orang Melayu kita bila buka kedai makan adalah seperti berikut:

  1. Bila dah kita duduk ramai-ramai, bawa kad menu sekeping dua saja padahal dekat kaunter ada banyak lagi kad-kad menu. Kita pun terhegeh-hegeh la jenguk sebelah sana-sini untuk baca menu tu. Tak boleh ka kasi sorang satu jadi proses nak ambil order tu jadi cepat sikit.
    Masalah dengan kad menu pun perbagai:
    - Plastik luminate yang dah hancur, melekit sana-sini dan ada yang berbau macam tong sampah.
    - Satu lagi, bila order itu..tak ada, dah habis. Order ini...tak ada dah habis. Baik tak payah kasi menu.
  2. Bila kita dah ready nak order, muka pelayan masih ketat, tak senyum lansung. Kita sebut apa yang kita nak, dia cuma tulis tanpa mengulangi apa yang kita dah order. Nanti bila dah hantar dan dihidangkan...ada saja minuman dan makanan yang salah.
  3. Kita tahu, bila kita makan di kedai Melayu, bukan lah kita makan kat 5 star hotel tetapi perbaiki la sikit mutu perkhidmatan. Pelayan bila hantar air dan makanan, dia akan pilih satu sudut sahaja. Dekat situ la dia letak segala jenis minuman dan makanan. Pandai-pandai la kita susun atur siapa punya minuman dan makanan.
  4. Pasal meja makan. Meja tu bila dilapkan, pelayan gunakan tuala yang sudah kotor kuning melekit baunya dekat meja tu. Lepas tu ditolak jer saki-baki makanan ke lantai. Rezeki kucing katanya. Bekas kicap dan lada tu kekadang dah berkulat. Saya tidak akan guna-pakai kicap, cili dan tomato sauce ni semua sebab hujung pembuka botol plastic tu semua adalah tempat lalat-lalat bertenggek selepas baru saja balik dari longkang atau lubang tandas.
  5. Kualiti minuman dan makanan masih ditakuk yang amat tidak sempurna. Dalam gambar dekat menu nampak macam cantik dan menarik tetapi bila dah sampai di meja makan, sayur nampak kecut, ikan masin seketul dua, kailan dah lembik, ayam dan daging boleh dikira dengan lima jari dan guna beras hancur yang mat bangla dok beli kat kedai tu. Nasi bau hapak segala.
  6. Kebersihan. Pakaian pekerja yang berbau macam kain tidak kering, bontot gelas yang hitam berkulat, sudu garpu yang bengkok bila hendak potong ayam, kertas tandas digunakan sebagai tisu lap mulut.
  7. Bila sudah selesai makan, samada kita kena ke cashier kaunter atau panggil ke meja kita. Bila dah sampai, cashier akan minta kita ulang balik apa yang kita dah makan. Hai...kalau 20 jenis hidangan dan 20 jenis minuman, kita ingat ker nak ulang balik. Lepas tu terkial-kial baru nak kira. Bila dah bayar, tak ada duit kecik pulak.

Macam ini lah. Meh kita tukar sikit sikap kita. Sekarang kita di dalam kempen memboikot kedai dan barangan orang Cina DAP, jadi ini adalah masa terbaik untuk kita menawan kembali pelanggan dari kalangan orang Melayu untuk mengunjungi kedai-kedai dan gerai makan orang kita.

  1. Kad menu tu bukannya mahal sangat pun. Buat banyak-banyak dan simpan separuh kat dalam laci. Bila ada yang dah lusuh, tukarkan dengan yang baru. Kasi sorang satu kepada setiap pelanggan yang datang. Bagi tahu siap-siap, senarai makanan mana yang sudah habis, senang pelanggan hendak buat pilihan.
  2. Kertas nak ambil order tu, sila laburkan sedikit beli yang ada carbon jadi bila order ditulis akan ada sekurang-kurangnya dua salinan. Satu untuk orang dapur dan satu untuk bos awak atau cashier dekat kaunter tu. Jadi dia boleh hitung siap-siap jumlah yang setiap meja perlu bayar. Bila pelanggan membuat order atau pesanan, ulang balik dan pastikan pelanggan mengangguk untuk memastikan tiada kesilapan. Jangan lupa senyum dan layan pelanggan seolah-olah kita layan tetamu yang datang kat rumah di hari raya.
  3. Bila minuman dan makanan dah sedia untuk dihidangkan, berusahalah untuk mengingati siapa order apa dan hantar pada pelanggan dengan tepat. Kalau tidak ingat, tak apa. Tanya pelanggan...”Teh ais untuk siapa?”..senang je kan? Baiki mutu perkhidmatan.
  4. Semolek-moleknya, meja dialas dengan kain yang tahan lama. Setiap kali pelanggan meninggalkan meja makan, tukar dengan yang bersih kalau sudah kotor. Tetapi jika tiada alas meja, pastikan kain mengelap tu putih bersih dan tidak berbau. Saki-baki makanan tu, pandai-pandai la kutip dan dihantar ke tempat buangan.
    Botol kicap, cili dan tomato sauce tu semua tidak perlu. Kalau pelanggan hendak, nanti dia minta. Tetapi pastikan yang semuanya disimpan ditempat yang tertutup tanpa gangguan lalat, semut, lipas, cicak dan tikus. Pastikan juga tarikh luput benda ni semua sebab kadang-kadang benda ni tidak selalu digunapakai oleh pelanggan, maka terperap lah kicap, sauce ni semua kat dalam botol-botol plastik tu bertahun-tahun lamanya.
  5. Setiap perniagaan sudah semestinya hendakkan keuntungan. Namun pastikan bahan untuk memasak adalah terbaik dari berbagai segi termasuk kesegaran sayur dan daging. Cuba lah sebaik mungkin untuk menjadikan hasil masakan kita sebijik macam tertera di atas menu kita. Kita berniaga, kita mengambil duit orang disebabkan hasil jualan, maka hidanglah minuman dan makanan kepada pelanggan kita dengan ikhlas, berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Melabur lah dengan menggunakan beras yang berkualiti sebab ianya adalah makanan ruji kita. Pelanggan yang puas hati akan datang lagi dan lagi, turut akan mempromosikan kepada kawan dan saudara-mara. “Repeat Customers” adalah penting.
  6. Kebersihan Pekerja dan alatan berniaga. Sebaiknya sediakan uniform. Murah pun tak apa janji bersih. Kebersihan diri pekerja kita menjamin kebersihan premis dan makanan kita juga. Gelas, sudu garfu dan pinggan mangkuk mestilah sempurna cuciannya. Kalau dah teruk sangat gelasnya, sumbing sana, sumbing sini, bontot gelas berdaki, pinggan berkerak, gigi garpu ke timur dan barat...maka tukarkan lah dengan yang baru. Pakai lah tisu yang betul-betul untuk di meja makan bukan “toilet paper”.
  7. Bos, anak bini bos yang biasanya merangkap jawatan cashier tu, rajin-rajinlah dan ringankan bontot melayan tetamu. Seelok-eloknya bila pelanggan panggil untuk buat bayaran, kita yang meluru ke meja makan untuk memberitahu jumlah yang perlu dibayar. Tengok kedai makan Cina, semua bayaran dibuat bila pelanggan panggil.
    Bila dah dipanggil, sediakan bil yang sempurna. Minta pelanggan pastikan bahawa tiada kesilapan pada harga yang dinyatakan. Itu baru menunjukkan keikhlasan pihak kita untuk berniaga. Islam pun turut mewajibkan kita supaya jujur bila berniaga.
    Kesilapan paling besar adalah bila kita meminta supaya pelanggan ulang semula apa yang telah dimakan kerana ianya menyusahkan pelanggan, membazir masa dan satu amalan yang tidak cekap. Jika ada pelanggan yang tidak jujur, maka kita sebagai peniaga akan mengalami kerugian bilamana akan ada hidangan yang tidak berbayar.
    Ucap terima kasih kepada semua pelanggan bila mereka sudah hendak meninggalkan kedai. Tunjukkan perhargaan kita kerana mengunjungi kedai kita.

Selain dari itu, mari lah kita menaik taraf perniagaan kedai dan gerai makan orang Melayu kita ke tahap yang lebih baik dari orang Cina. Kalau kita pernah ke negara Eropah atau Jepun, kita boleh lihat bahawa amalan perniagaan makan harian dijalankan dengan penuh dedikasi. Walaupun kecil sahaja kedai atau gerai mereka namun mutu perkhidmatan dan kebersihan amat membanggakan. Pelayan memakai apron yang bersih dan melayan kita seolah-olah kedainya adalah di dalam hotel yang mewah. Kopi atau teh  yang dihidangkan berlapikkan tisu lembut dan “presentation” yang cantik.

Mari lah kita berubah.

Selendang Merah.

Lim Guan Eng Merampas stall dan menutup Uptown Bandar Perda!

Ketua Menteri Idris Haron diminta teguhkan pendirian untuk menutup Jonker Walk secara kekal dan tidak lagi bermain seperti hanya menutup untuk beberapa hari, meletakkan polis trafik mengawal kesesakan lalulintas dan bermacam-macam lagi. Jonker Walk harus ditutup buat selama-lamanya. Jika Ketua Menteri Lim Guang Eng dengan berani merampas stall dan menutup Uptown Bandar Perda, Pematang Pauh kawasan Anuar Ibrahim. Ketua Menteri Melaka juga harus berani.

Endahkan segala arahan kerajaan Persekutuan, jangan kamu takut. Nazri Aziz Menteri Perlancongan juga diminta tidak campur tangan dan menyokong supaya orang cina yang mahukan Jonker Walk terus dibuka. Sudahlah dulu Nazri Azizi ini menyokong Namewee DAP, kini pula menyokong Jonker Walk dibuka seperti biasa.

Nazri Aziz ini pun pada PRU13 menang dikawasan majoriti orang melayu di Padang Rengas, Perak. Kami orang melayu yang mengundi kamu. Yang sekarang mahu belot dengan menyokong orang cina meneruskan pembukaan Jonker Walk kenapa? 



BALAS DENDAM NAMPAK!!!

TESTIMONIAL : Adam Pujangga, Hero Baru Di Kota Ipoh!

 
Kata-Kata dari Adam Pujangga:
"Saya telah membeli produk-produk yang dibuat oleh anak tempatan melayu jati bumiputera Islam di Mydin Meru Raya, Ipoh!"

Antara barangannya adalah:
1.Bihun Jasmine
2.Beras Jasmine
3.Minyak Masak Alif
4.Susu Pekat Saji
5.Gula Cap CSR
6.Mi Segera SajiMee
7.Ubat Gigi Mukmin
8.Rempah Ratus Adabi
9.Rempah Ratus Faiza
10.Sardin Adabi
11.dan banyak lagi

Testimonial:
https://www.facebook.com/adam.pujangga.79

Anda Bila lagi nak pos barangan belian mingguan atau bulanan anda?

Ayuh - Ayuh kita semarakkan kempen ini. Kita lancarkan kempen ini dengan bersungguh-sungguh. Kita tunjukkan kuasa beli kita, kita tunjukkan cara kita berjuang tidak lagi hanya dengan kata-kata.

Ayuh - Ayuh tunjukkan kuasa duit yang ada pada kita, kerana kita mereka kaya dan angkuh.

Ayuh - Ayuh anak Melayu, hiraukan tuduhan mereka mengatakan ekonomi negara akan bankrap. ini tidak sama sekali, kerana kita berbelanja seperti biasa. Dari produk A kita tukar ke produk B. duit masih mengalir didalam negara.

Ayuh - Ayuh lahir kan jutawan melayu yang baru dari sekarang. BANGKIT!

-KETUA PENGAKAP FF-
SINGGAH FB DAN INBOX KAMI GAMBAR PEMBELIAN BARANGAN ISI RUMAH ANDA UNTUK DISENARAIKAN SEBAGAI TESTIMONIAL PILIHAN KAMI!
 http://www.facebook.com/BoikotBaranganCinaDap

TESTIMONIAL : "Sokong 100% Produk Melayu!" - Maksu Lily

 
Kata-Kata dari Maksu Lily:
"Walaupun tak 100% semuanya barangan melayu, tapi saya dah beli barang keluaran Islam"

Antara barangannya adalah:
1.Ubat gigi Halagel
2.Tepung Cucur Adabi
3.Mi segera Adabi
4.Sos cili Cap Kipas Udang Hablal's
5.Barangan Kedai Rakyat 1 Malaysia

Testimonial:
https://www.facebook.com/maksu.lily

Anda Bila lagi nak pos barangan belian mingguan atau bulanan anda?

Ayuh - Ayuh kita semarakkan kempen ini. Kita lancarkan kempen ini dengan bersungguh-sungguh. Kita tunjukkan kuasa beli kita, kita tunjukkan cara kita berjuang tidak lagi hanya dengan kata-kata.

Ayuh - Ayuh tunjukkan kuasa duit yang ada pada kita, kerana kita mereka kaya dan angkuh.

Ayuh - Ayuh anak Melayu, hiraukan tuduhan mereka mengatakan ekonomi negara akan bankrap. ini tidak sama sekali, kerana kita berbelanja seperti biasa. Dari produk A kita tukar ke produk B. duit masih mengalir didalam negara.

Ayuh - Ayuh lahir kan jutawan melayu yang baru dari sekarang. BANGKIT!

-KETUA PENGAKAP FF-
SINGGAH FB DAN INBOX KAMI GAMBAR PEMBELIAN BARANGAN ISI RUMAH ANDA UNTUK DISENARAIKAN SEBAGAI TESTIMONIAL PILIHAN KAMI!
 http://www.facebook.com/BoikotBaranganCinaDap

Pendedahan : Senarai Tepung Gunakan Bahan Clorox....

Soalan: mana boleh tak beli tepung bunga cempaka atau cap lily... tepung ni paling murah kot. macam tu habis la duit modal saya tahun ni nak berniaga bulan puasa naik berganda sebab tepung Faiza mahal sket..

Jawapan: apa yang cik akan akan dapat sebagai pulangan nanti apabila cik menghidangkan barangan masakan cik yang dihidang kan kepada orang ramai menggunakan tepung yang membuatkan penyakit kanser dan barah pada hari tua mereka? dan apabila disiasat apabila mereka mendapat barah dan kanser pada hari tua mereka nanti... hasil siasatan adalah disebabkan tepung kandungan clorox yang cik gunakan. apa perasaan cik masa tu?



BOIKOT Tepung kandungan Clorox yang membawa kepada penyakit kanser atau barah:
1.Tepung Cap Sauh
2.Tepung Cap Wau
3.Tepung Cap Bunga Cempaka
4.Tepung Cap Lily
5.Tepung Cap Blue Key

SOKONG Tepung yang selamat digunakan dan tiada bahan peluntur clorox adalah:
1.Tepung Faiza
2.Tepung Cap Bidara
3.Tepung 1 Malaysia
4.Tepung HPA

SOKONG Agromas!

SOKONG barangan Agromas yang boleh di dapati di Tesco "Malaysia"(milik Sime Darby)

SOKONG Produk Keluaran Era Bayam Kota Sdn Bhd!

Syarikat Era Bayam Kota Sdn Bhd dan Jasmine Food Corporation Sdn Bhd adalah milik penuh syarikat Padi Beras Nasional Bhd(Bernas) - Bumiputera.

Kedua dua syarikat ini adalah berstatus bumiputera dimana Syed Mokhtar Bukhari adalah pemilik bagi kedua-dua syarikat ini. Antara bukti bahawa syarikat Era Bayam Kota Bhd dan Jasmine Food Corporation adalah milik Padi Beras Nasional Bhd(Bernas) adalah:(baca perenggan ke-12)
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2002&dt=0701&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_01.htm

Antara bukti lain yang boleh diberi adalah berdasarkan pemeriksaan no.pendaftaran syarikat mereka.
1.472357-P Era Bayam Kota Sdn Bhd (Bumiputera)
2.162356H Jasmine Food Corporation Sdn Bhd (Bumiputera)

Friday, 28 June 2013

Tony Pua Mahu Bazaar Ramadhan Juga Ditutup.....


Sumber : KedahkKeKL dan AntaraPos

Senarai Kedai Hardware Melayu Dari BBCD.....Print Siap-Siap!

 
Admin FF telah mengenal pasti 80 kedai hardware milik anak tempatan melayu jati bumiputera Islam yang ada di negeri Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Kedah dan Kelantan.

Inbox admin di FB gambar dan alamat kedai hardware dikawasan yang anda tahu! Tidak perlu lagi kita terhegeh-hegeh secara terpaksa membeli barangan hardware cina DAP lagi. Sila scroll sampai di bawah untuk melihat alamat kedai!
Antara barangannya adalah:
1.Perkakas Dapur
2.Barangan Pertukangan
3.Barangan Elektrik
4.Barangan Bilik Air
5.Tombol dan Kunci
6.Mentol
7.Skru dan Nat
8.Cat dan Berus
9.Paip
10.Cat
11.Powertool
12.Peralatan Pejabat
13.Alat penyelamat
14.Bahan Pelincir
15.Peralatan Sukatan dan ukuran
16.Alat ganti dan aksesori
17.Baikpulih Barang Logam
18.dan banyak lagi hampir 300 item!

BOIKOT KK Mart!

BOIKOT mini supermarket DAP:
1.KKmart
2.99 SpeedMart
3.EconMart

Apa Sudah Jadi Pada Giant Selayang Mall?.....Bungkus Sudah.....

 
Giant di Selayang Mall telah gulung tikar akibat persaingan sengit diantara Giant dan Mydin yang terletak bersebelahan Selayang Mall . Nampaknya kuasa membeli Bumiputera Muslim telah dapat diterjemahkan dengan terbungkusnya Giant yang merupakan sebuah pasaraya besar!

Maknanya penduduk dikawasan Selayang Utama, Selayang Jaya, Bukit Aman, Selayang Heights, Bandar Baru Selayang, Sebahagian Kepong, Sri Murni, dan Sekitar Kuala Lumpur disempadan akan tertumpu kepada Mydin satu-satunya!

Minggu lepas Jeff Shaw (Giant) telah mengeluarkan kenyataan di New Straits times untuk membuka 500 mini kedai runcit di seluruh negara dalam masa 5 tahun. Ini mungkin ekoran, kesan rakyat diseluruh negara telah menampak kan satu pola perubahan dalam pembelian yang lebih tertumpu pada Tesco(Sime Darby), Mydin, KR1M, Runcit Az-zain, Runcit HalalMart, Runcit SRM dan banyak lagi rangkaian runcit milik melayu yang telah secara mendadak meninggalkan pasaraya Giant DAP.

SUMBER New Straits Times:
http://www.nst.com.my/latest/giant-hypermarket-to-open-500-mini-stores-1.305466?ModPagespeed=noscript

SOKONG Beras Keluaran Jasmine Food Corporation.....

Syarikat Jasmine Food Corporation Sdn Bhd adalah milik penuh syarikat Padi Beras Nasional Bhd(Bernas). Kedua dua syarikat ini adalah berstatus bumiputera dimana Syed Mokhtar Bukhari adalah pemilik bagi kedua-dua syarikat ini. Antara bukti bahawa syarikat Jasmine Food Corporation adalah milik Padi Beras Nasional Bhd(Bernas) adalah:(baca perenggan ke-12)
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2002&dt=0701&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_01.htm

Antara bukti lain yang boleh diberi adalah berdasarkan pemeriksaan no.pendaftaran syarikat mereka.
1.295514-U PadiBeras Nasional (Bumiputera)
2.162356H Jasmine Food Corporation Sdn Bhd (Bumiputera)
3.81671 K Jasmine Rice Products Sdn Bhd (Bumiputera)
4.19591-K Jasmine Rice Mill Tunjang Sdn Bhd (Bumiputera)

Padi Beras Nasional(Bernas) yang dimiliki Syed Mokhtar Bukhari juga memegang beberapa syarikat beras yang lain iaitu:
1.Jasmine
2.Era Bayam
3.YHL holding
Buktinya adalah sila baca perenggan ke-12:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2002&dt=0701&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_01.htm

Antara beras yang banyak menyumbang kepada bumiputera Islam mangsa banjir, cacat, sakit, orang tua, yatim piatu, kanan-kanak yang memerlukan bantuan hidup dan sekolah adalah dari beras Faiza. Sokong juga beras keluaran Faiza yang sentiasa membantu bangsa melayu!

1.Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari telah membina Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkan pada Mac 1996 untuk membantu golongan miskin, khususnya dalam bidang pendidikan.

2.AlBukhary International University adalah university bagi orang Islam sahaja yang berpusat dikedah iaitu 100% penajaan biasiswa kepada semua pelajar yang belajar disitu. Bermakna yuran belajar semua pelajar adalah dibawah tanggungan Tan Sri Syed Al Bukhary.

3.Hingga kini, Yayasan al-Bukhary telah membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan.

4.Yayasan ini bukan sahaja menghulurkan bantuan kepada pendudud negara ini, malah juga negara-negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC).

5.Antara projek besar yang dijalankan adalah pembinaan Kompleks al-Bukhary bernilai RM400 juta di Kedah. Kompleks itu memainkan peranan sebagai pusat yang lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti masjid, pusat perubatan, pusat komuniti, rumah anak yatim, akademi khas bagi warga tua dan pusat pengajian tinggi.

6.Yayasan ini juga membangunkan Muzium Kesenian Islam Malaysia di Kuala Lumpur yang bernilai RM100 juta. Bangunan empat tingkat itu adalah muzium pertama di rantau Asia Pasifik yang memaparkan hasil seni Islam.

7.Yayasan al-Bukhary juga membina 16 buah masjid di serata negara.

8.Terdahulu pada tahun 2000, Yayasan Al-Bukhary mendermakan sejumlah RM7.75 juta kepada Oxford Centre for Islamic Studies, iaitu pusat pengajian Islam yang terkenal di serata dunia.

9.Pada November 2007 pula, Yayasan Albukhary telah menaja lebih 30 pelajar ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

10.Yayasan Al-Bukhary pernah terlibat dalam menyumbang RM3 juta kepada Tabung Kemanusiaan Lebanon bagi membantu meringankan penderitaan rakyat negara itu yang menjadi mangsa kekejaman Israel.

ANDA ORANG MELAYU ISLAM YANG MISKIN DAN MEMPUNYAI KEHIDUPAN SUSAH TETAPI ADA SEMANGAT BELAJAR YANG TINGGI? SILA APPLY DI:
http://www.albukharyfoundation.org/
http://www.aiu.edu.my/

p/s:ini baru sahaja jasanya yang kita ketahui, yang tidak diketahui pula bagaimana? Selama ini kita tidak kenal siapa dia ini kerana dia tidak suka setiap jasanya diwar-warkan dimedia. hanya Allah tahu kenapa dia diberi rezeki yang besar lebih dari mana mana Muslim yang ada di Malaysia ini. Kita beriman terhadap ketetapan Qada dan QadarNya. Dengan 1 share di profile anda, anda telah berjaya membantu membersihkan segala tohaman,hinaan terhadap Syed Mokhtar Bukhari ini. Jasa anda click share itu amat bermakna bagi semua Muslim di Malaysia.

TESTIMONIAL : Songkok Merah....Semerah darah yang mengalir...perghhh!

 Kata-Kata dari Songkok Merah:
"Puas hati dapat sokong peniaga melayu!!"

Antara barangan melayu yang dibelinya adalah:
1.Kordial Jalen
2.Tepung Faiza
3.Kicap Hablal's
4.Susu Manis Saji
5.Rempah Faiza
6.Rempah Mak Siti
7.Kopi Hang Tuah
8.Minyak Masak Saji
9.Marjerin Pelangi
10.Sardin Coop 1 Malaysia
11.Teh Uncang 1 Malaysia

Testimonial:
https://www.facebook.com/rasheed.din

Anda Bila lagi nak pos barangan belian mingguan atau bulanan anda?

Ayuh - Ayuh kita semarakkan kempen ini. Kita lancarkan kempen ini dengan bersungguh-sungguh. Kita tunjukkan kuasa beli kita, kita tunjukkan cara kita berjuang tidak lagi hanya dengan kata-kata.

Ayuh - Ayuh tunjukkan kuasa duit yang ada pada kita, kerana kita mereka kaya dan angkuh.

Ayuh - Ayuh anak Melayu, hiraukan tuduhan mereka mengatakan ekonomi negara akan bankrap. ini tidak sama sekali, kerana kita berbelanja seperti biasa. Dari produk A kita tukar ke produk B. duit masih mengalir didalam negara.

Ayuh - Ayuh lahir kan jutawan melayu yang baru dari sekarang. BANGKIT!

-KETUA PENGAKAP FF-

SINGGAH FB DAN INBOX KAMI GAMBAR PEMBELIAN BARANGAN ISI RUMAH ANDA UNTUK DISENARAIKAN SEBAGAI TESTIMONIAL PILIHAN KAMI!
 http://www.facebook.com/BoikotBaranganCinaDap

Kompak List Dari BBCD......Senarai Barangan Keluaran CINA.....Tgk betul-betul....!

SIMPAN DAN SEBARKAN JIKA MAHU.....Kuasa di tangan anda

SUDAH Nampak Hasil......Alhamdulillah,Teruskan jihad ini kawan-kawan!

 
Inilah yang berlaku apabila admin FF pergi ke untuk melihat keadaan pasaraya Giant DAP!
BOIKOT Minyak Masak DAP:
1.Seri Murni
2.Buruh
3.VeSawit
4.VeSoya
5.VeCorn
6.Knife
7.Naturel
8.Daisy
9.Fan
10.Red Eagle
11.Neptune
12.Krystal


SOKONG Minyak Masak anak tempatan melayu jati bumiputera Islam:
1.Saji
2.Tiara
3.Alif
4.Olife
5.Adela Sunflower
6.Adela Canola
7.Cap Tiga Udang (Jenis Paket – Felda)

Boikot Econsave.....

BOIKOT Econsave DAP

Lagi Aduan Kempen dari rakan-rakan FB.......Terbaek!

Msg admin FF di inbox FB jika ada sebarang aduan atau kesan kempen! Setiap maklumat dijamin rahsia kerana kami ada AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT BBCD.hehe. Maklumat diri anda dijamin selamat.

Antara Jonker Walk Dan Bazaar Ramadhan.....- Rencana Utusan

Datuk Idris Haron
KETUA Menteri Melaka, Datuk Idris Haron diserang bertalu-talu oleh parti-parti yang mewakili kaum Cina, khususnya DAP kerana menutup Jonker Walk dengan alasan tindakan itu melenyapkan salah satu tarikan pelancong ke negeri itu. 

Menurut blog House PK (parpukari.blogspot.com), media yang dikuasai oleh kaum Cina juga membantah keputusan Kerajaan Negeri Melaka dan bersedia mengadakan kempen bagi mempertahankan Jonker Walk - pasar malam ala Petaling Street di Kuala Lumpur yang dimonopoli sepenuh oleh kaum-kaum tertentu sahaja.

Justeru, kata blog ini, jika DAP berteriak mempertahankan Jonker Walk, beliau bersama rakan-rakan penulis blog lain akan mempertahankan keputusan Idris.

Wak Jengkol (ulatdankulat.blogspot.com) turut menilai Jonker Walk tidak lebih sebagai pusat jualan barangan tiruan oleh para peniaga haram yang seratus peratus dikuasai oleh kaum-kaum tertentu.

"Ketegasan Idris terhadap peniaga-peniaga haram yang sekian lama beroperasi di Jonker Walk wajar menjadi contoh yang perlu diikut dan dilaksanakan oleh pemimpin Melayu lain di negeri-negeri yang dimenangi Barisan Nasional (BN).

"Jika di Pulau Pinang, Lim Guan Eng boleh menganiaya peniaga-peniaga Melayu atas nama undang-undang jadi apa masalahnya kalau Ketua Menteri Melaka itu menutup terus Jonker Walk dengan menggunakan pendekatan serupa?" katanya.

Blog The Unspinners (theunspinners.blogspot.com) pula hairan dengan sikap DAP yang begitu emosi dengan tindakan Kerajaan Negeri Melaka itu sedangkan ia bertujuan melancarkan aliran trafik di bandar raya bersejarah itu.

"Sekarang DAP Melaka melalak-lalak membantah penutupan pasar malam tersebut. DAP kata Ketua Menteri Melaka tidak demokratik dan berdendam kepada pengundi-pengundi Cina di Kota Melaka. 

"Ini bukan soal dendam, ini soal kamu (peniaga) tidak mematuhi peraturan dan undang-undang. Kamu berniaga tanpa lesen dan jual barang tiruan, itu satu kesalahan," katanya mempertahankan keputusan tersebut.

Helen Ang (helenang.wordpress.com) turut mengambil bahagian dalam isu ini. Beliau membidas Presiden MCA yang turut membantah keputusan tersebut dengan alasan Melaka bakal kehilangan salah satu tarikan pelancong ke negeri itu.
Bidas beliau: "Betulkah Jonker Walk ada mempamerkan kekayaan pelbagai budaya Malaysia ataupun ia sebenarnya lebih menjurus kepada penjualan barangan tiruan buatan dari China?"

Blog Melayu Maju (siemens-melayumaju. blogspot.com) turut membidas DAP yang terus menerus membuat provokasi dengan membangkitkan isu perkauman dan balas dendam berhubung penutupan Jonker Walk. 

"Jika kerajaan Cina DAP boleh meruntuhkan premis perniagaan milik Melayu sesuka hati. Menutup bazar Ramadan yang rata-ratanya dijalankan oleh peniaga Melayu sesuka hati, berlandaskan kepada undang-undang, mengapa tidak kerajaan negeri Melaka?
"Adakah undang-undang hanya terpakai terhadap kaum Melayu sahaja, tetapi tidak terhadap kaum Cina?" bidas blog ini.

Blog Jiwa Paradox (alamijiwaparadox. blogspot.com) pula menempelak mereka yang membantah keputusan tersebut dan menjelaskan bahawa kerajaan negeri Melaka bukan menutup Jonker Walk, tetapi hanya membuka semula laluan tersebut untuk pengguna jalan raya.

Blog ini juga menempelak DAP yang cuba mengaitkan penutupan Jonker Walk dengan bazar Ramadan. Memetik kenyataan Tony Phua yang mahukan agar bazar Ramadan juga patut ditutup, kata Jiwa Paradox:

"Jangan pusing fakta untuk keuntungan politik kau. Bazar Ramadan ini setahun sebulan saja, bukan sepanjang tahun. Aku harap orang Pas boleh buka mata dengan kejahatan yang dibawa sekutu mereka ini.
"Ramai juga orang Pas yang berniaga di bazar Ramadan. Takkan nak setuju juga dengan DAP yang cuba menutup rezeki kalian ini?"
Artikel Penuh:http://utusan.com.my/utusan/Rencana/20130628/re_06/Antara-Jonker-Walk-dengan-bazar-Ramadan#ixzz2XTrIw8L5

TUTUP TERUS PUN LAGI BAGUS!

"Aku pelat.....Tak bisa bicara seperti kamu...." - Lip Lim Eng (MP Segambut)

BOLOH PUNYA OLANG....!!!

Thursday, 27 June 2013

Senarai Produk Perencah dan Rempah Ratus Yang Wajib Di SOKONG!

 
BOIKOT Perencah dan Rempah Ratus:
1.Maggi
2.Knorr
3.A1 Best One


SOKONG Perencah dan Rempah Ratus anak tempatan melayu jati bumiputera Islam:
1.Brahim's
2.Rasabonda
3.Faiza
4.Mak Siti
5.Agromas
6.Ihsan & Son
7.Cap O
8.Peladang
9.Puteri Ayu
10.One
11.Sherwan
12.Al-waqiah
13.HPA
14.Sernan
15.Supergh
16.Aween
17.Suri
18.Iman's
19.Cap Bunga Ros
20.SY Foods
21.Seri Tanjung

Sokong DAP boleh kurangkan kadar Jenayah??.....

1.Jika jenayah adalah masalah dan ia adalah satu alasan untuk menentang BN, maka sekarang, pertama sekali kita mesti bertanya, jika DAP mendapat kuasa pemerintahan apakah mekanisma mereka untuk memerangi jenayah atau perancangan mereka dalam membenteras jenayah?

2.Sebagai seorang dewasa yang matang yang berupaya untuk mengundi dan berfikir, kita mesti sentiasa membandingkan berita yang diterima dengan fakta yang sebenar sebelum membuat keputusan untuk menentang BN. Kita ambil contoh jika benar jenayah di Malaysia adalah salah BN tetapi pada masa yang sama jika kita mengundi DAP, adakah kadar jenayah akan dapat diatasi dengan lebih baik? Apakah mekanisma, perancangan, langkah dan cara-cara mereka di samping idea bulan dan bintang tentang memberi percuma itu dan ini kepada rakyat?

3.PULAU PINANG mempunyai bilangan tertinggi penagih dadah di negara ini dengan 7,226 orang dikenal pasti dalam tempoh 10 bulan pertama tahun lepas dimana fakta ini diambil dari ahli DAP sendiri iaitu Pengerusi Jawatan Kuasa Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh (DAP).

4.Pada 2010, nisbah Kelantan yang menghidap HIV adalah 28.8% bagi setiap 100,000 penduduk berbanding dengan Kuala Lumpur (18%:100,000) dan Johor (15.5%:100,000). Nisbah HIV Kelantan melebihi nisbah Negara sebanyak dua kali ganda.

5.Berdasarkan statistik Bukit Aman, Selangor mencatatkan bilangan tertinggi jenayah berkaitan senjata api pada tahun 2012, diikuti oleh Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Kelantan.

6.Bagaimana DAP mahu bercakap tentang KESELAMATAN? Bagaimana pula tentang perhimpunan haram? Adakah perhimpunan haram baik untuk KESELAMATAN negara kita? Dalam sejarah dunia tetang perhimpunan haram, apakah kesan terhadap negara mereka?

7.DAP juga pernah bersetuju bahawa Pasukan Gerakan AM yang dikecam sebagai “Polis Hutan” ini harus dihapuskan. Tidak kurang juga kritikan DAP tentang Polis Unit Cawangan Khas atau Special Branch kita juga patut dihapuskan. Adakah dengan penghapusan ini satu langkah yang baik yang boleh menurunkan kadar jenayah di negara kita? Bagaimana kita hendak membenteras jenayah jika cadangan mereka adalah dengan menghapuskan Pasukan Gerakan Am, Polis Unit Cawangan Khas dan banyak lagi?

8.Sepanjang DAP berkempen sejak 5 tahun lepas hingga ke saat PRU13, pernah tak kita dengar apakah perancangan, langkah, cara-cara mereka untuk menangani isu jenayah kita di Malaysia? Mereka hanya pandai menunding jari, tetapi tidak sekali memberi cara penyelesaian.

9.Admin FF rasa kita patut sediakan Polis Angkasa, Gaban, Power Rangers, Spiderman, Batman, Ironman, Superman, Gi Joe, KluangMan, Cicak man, Thor(sambungkan...) untuk membenteras jenayah di Malaysia. Setuju?

10.Orang-orang seperti ini mempunyai daya fikiran yang kurang cerdik pada tahap tekanan mentalnya sangat tinggi. Kegagalan menuntut ilmu atau malas berfikir secara teliti akan membuatkan tahap IQ melonjak menjadi bangang tanpa batasan sekaligus membuatkan fungsi otak berfikir dengan tidak menggunakan logik, rasional mahupun fakta.

-KETUA PENGAKAP FF-

BOIKOT Wonderful Ice Cream!

 
Isnin yang lepas di TV3 (Buletin Utama) telah menayangkan satu iklan produk cina DAP dari syarikat Wonderful Creamery (M) Sdn Bhd yang mempromosi kan barangan Ais Krim.

Syarikat ini dijamin milik DAP kerana telah admin FF check no.pendaftaran syarikat Wonderful Creamery (M) Sdn Bhd ini adalah 099006-K berstatus bukan bumiputera di kategori industri kecil & sederhana.

Mari kita kulai kan produk ini sebagaimana kita kulaikan produk Sri Kulai Makanan beku pada 2 minggu lepas. Untung sangat kerana mereka memaparkan jurucakap yang mempromosi Ais Krim mereka tadi adalah jurucakap cina DAP.

Jangan Tertipu Dengan Permainan Mereka.....Guna Tulisan Jawi dan sebagainya!

  
BOIKOT BOIKOT BOIKOT:
1.Teh Cap Masjid
2.Teh Guru Cap Masjid
3.Sunkist
4.Peel Fresh
5.Mari Gold
6.Fruitree F&N
7.ALL F&N
8.Vitagen
9.Powerroot Ali Café
10.Powerroot PerL Kacip Fatimah
11.Malta
12.NutriMalt
13.Soya Bean Drinho
14.Home Soy
15.ALL Drinho
16.Poly Carbonated
17.Isomax Isotonic
18.Shamu Drinks
19.POP carbonated Drinks
20.Yeo’s All drink
21.Redbull
22.Shamu Drinks
23.Ribena
24.Kopi Larat
25.Kopi Jantan
26.Kopi Putery
27.Tongkat Ali Coffee
28.Susu Kambing Cappucino
29.Yes cafe
30.Vietnam Classic Coffee
31.Wetro Chocolate Drink
32.Wecofe Drink
33.Spirulina Cereal
34.Italian Cappuccino
35.Wecofe Drink
36.Instant Ganoderma Coffee
37.Ribena


SOKONG anak tempatan melayu jati bumiputera Islam:
1.Kordial Sunquick
2.Kordial Radix HPA
3.Kordia Jalen
4.Kopi HangTuah
5.Kopi OrangKampung LongJack
6.Kopi Radix HPA
7.Kopi Agromas (Fama)
8.Kopi Anggerik (Fama)
9.Kopi Cap Gantang
10.Kopi Arshad
11.Kopi E-man Café
12.Kopi Che Nah
13.Kopi Mudim
14.Kopi Adabi
15.Air Tin Vege

Diskriminasi Terhadap Produk Melayu/Bumiputera.......Dah lama dah jadi!

 
Admin FF pergi ke satu pasaraya ini. admin pergi di section penjagaan diri iaitu syampoo, ubat gigi dan lain-lain. Admin cuba periksa barangan kita seperti Secret Garden, Mukmin dan Halagel, sekali bila pusing-punya pusing dibahagian penjagaan diri tu admin FF tengok tak ada. Macam mana Secret Garden buatan Johor Corporation dan Ubat gigi Mukmin serta Halagel tak ada. Admin FF dah pelik, yang ada pun hanya ubat gigi Safi DAP.

Admin FF tinggal bahagian tu dan cuba lihat di bahagian sardin. Alhamdulillah King Cup kita bersebelahan dengan Ayam brand. Ramai orang ambil King Cup dari Sardin Ayam Brand yang lendir dan hanyir. Admin cuba periksa dimana Sardin Agromas dan Pertima. Pusing punya pusing tengok sardin Agromas dengan Pertima tak ada. Admin FF pun dah syak sesuatu. Sebab di Tesco berdekatan rumah admin barang Agromas dan Pertima tak pulak diasingkan. Nampaknya pasaraya ni ada tak kena.

Lepas tu, admin FF jalan dekat bahagian lain dan ternampak rupanya-rupanya barang kita dah dianaya letak semua barang bumiputera satu tempat yang tersorok dan belakang. Admin tengoklah dalam satu section tu, ada Syampoo Secret Garden, ada Ubat gigi Mukmin,Halagel, tiba-tiba dekat rak atas ada rempah Mak Siti, bawah rempah Mak Siti ada sardin Agromas dengan Pertima. Sebelah ubat gigi boleh plak bantai campur dengan section Sos dan Kicap iaitu dari brand Bumihijau. Kalau nak asingkan untuk produk IKS sahaja, kenapa campur bersama Secret Garden yang bukan dari IKS?

Admin FF panggil promoter yang berdekatan. admin FF tanya "dik sejak bila barang-barang ni campur letak kat sini, saya tengok ubat gigi ada, sardin ada, rempah pun ada. kenapa tak asing letak sama tempat untuk bahagian masing-masing?"

Promoter tu pun cakap "barang-barang ni memang lama kami dah susun macam ni, saya kerja baru dua tahun kat sini. barang-barang ni memang kat sini bang, ni manager yang set suruh letak dekat sini"

Admin FF tanya balik, "sapa manager adik? melayu ke cina?" Promoter tu pun jawab "cina bang, minta maaf la bang. saya ikut arahan je, tak boleh alihkan. saya pun tak tau kenapa dia letak kat sini"

Admin FF pun beredar dari pasaraya tu dalam keadaan marah. Inikah yang dinamakan persaingan yang sihat? Adik promoter tu baru masuk dua tahun dan barang dah memang sedia letak disitu. Mungkin sudah bertahun-tahun di anaya begitu. Bagaimana kita nak melahirkan jutawan melayu jika barang-barang kita dianaya? Bagaiman melayu hendak merasa barangan dari air tangan bumiputera sendiri? Hanya dengan pengenalan dan kempen ini sahaja orang melayu akan berusaha untuk mencari barangan mereka sendiri.

Jika tidak kita beritahu dan sebarkan. rasa-rasanya, sampai kita tua pun orang melayu tidak akan berjaya, bukan kerana kita malas, bukan kerana kita tidak boleh bersaing. tetapi kerana kita telah ditindas dari persaingan sihat. dimana hak seorang pengguna? Adakah membeli barangan bumiputera dilabel sebagai rasis?

-Ketua Pengakap FF yang kecewa-

TESTIMONIAL: Mr Saudara

 Tahniah kepada Mr Saudara yang telah inbox gambar pada admin.
Antara barangan melayu yang dibelinya adalah:
1.Roti Gardenia
2.Kicap Jalen
3.Sos Jalen
4.Beras Faiza
5.Garam Halagel
6.Ubat gigi Halagel
7.Sardin Pertima
8.Jem Sunbear
9.Mi segera SajiMee
10.Pencuci Hilal
11.Minyak Saji

Anda Bila lagi nak pos barangan belian mingguan atau bulanan anda?
SINGGAH FB DAN INBOX KAMI GAMBAR PEMBELIAN BARANGAN ISI RUMAH ANDA UNTUK DISENARAIKAN SEBAGAI TESTIMONIAL PILIHAN KAMI!

Tuesday, 25 June 2013

JONKER WALK Melaka DI Tutup!....Tahniah Sekali Lagi Pada BN Melaka!

 
SHAH ALAM: Tindakan kerajaan negeri Melaka menutup pasar malam hujung minggu yang dikenali sebagai Jonker Walk adalah tindak balas politik terhadap pengundi Cina yang menyokong pembangkang pada pilihan raya umum 5 Mei lalu, kata DAP.
 
Dalam kenyataan akhbarnya, ADUN Kesidang Chin Choong Seong mempersoalkan keputusan yang dibuat oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron setelah MCA mencatatkan keputusan paling buruk pada PRU-13 itu.
 
"Jelas ini tindak balas paling tidak demokratik oleh BN terhadap masyarakat Cina dengan cubaan menakut-nakutkan mereka. Tindakan memalukan ini tidak akan mencapai objektifnya.
 
"Sebaliknya, ia akan terus mengasing mereka dengan masyarakat," katanya.
 
Akhbar berbahasa Cina Kwong Wah Daily, melaporkan, semlam, Idris berkata keputusan yang dibuat oleh majlis mesyuarat exco Melaka pada 12 Jun lalu untuk menutup Jonker Walk adalah sebagai menghormati kehendak rakyat.
 
Idris mengingatkan bahawa DAP yang membuat bantahan terhadap keputusan kerajaan negeri yang melarang kenderaan memasuki jalan di Jonker Walk bagi menjadikan kawasan itu tempat membeli belah.
 
Ketika itu, katanya DAP membidas kerajaan negeri kerana mengorbankan kepentingan pengguna jalan raya demi menjaga nasib 200 penjaja dan peniaga kecil, 13 tahun lalu.
 
"Sekarang, kita dapati kebanyakan penduduk Melaka menyokong calon DAP berbanding MCA, yang bertungkus lumus berkhidmat kepada mereka. Justeru, kita memutuskan untuk menamatkan pasar malam itu dan berharap mereka akan berpuas hati," kata akhbar itu yang memetik Idris.
 
Beliau juga dilaporkan mengakui kekalahan MCA adalah punca kerajaan negeri menutup Jonker Walk.
 
Pada pilihan raya umum lalu, MCA bukan sahaja gagal merampas Parlimen Kota Melaka, tetapi Ketua Menteri Datuk Seri Ali Rustam yang berpindah ke Parlimen Bukit Katil tewas di tangan Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar Mat Akin. 
 
SUMBER: AntaraPos

"TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA!" - Hang Tuah

Senarai Kopi Instant Yang Wajib DI Boikot!

 
BOIKOT BOIKOT BOIKOT:
1.Teh Cap Masjid
2.Teh Guru Cap Masjid
3.Sunkist
4.Peel Fresh
5.Mari Gold
6.Fruitree F&N
7.ALL F&N
8.Vitagen
9.Powerroot Ali Café
10.Powerroot PerL Kacip Fatimah
11.Malta
12.NutriMalt
13.Soya Bean Drinho
14.Home Soy
15.ALL Drinho
16.Poly Carbonated
17.Isomax Isotonic
18.Shamu Drinks
19.POP carbonated Drinks
20.Yeo’s All drink
21.Redbull
22.Shamu Drinks
23.Ribena
24.Kopi Larat
25.Kopi Jantan
26.Kopi Putery
27.Tongkat Ali Coffee
28.Susu Kambing Cappucino
29.Yes cafe
30.Vietnam Classic Coffee
31.Wetro Chocolate Drink
32.Wecofe Drink
33.Spirulina Cereal
34.Italian Cappuccino
35.Wecofe Drink
36.Instant Ganoderma Coffee
37.Ribena


SOKONG anak tempatan melayu jati bumiputera Islam:
1.Kordial Sunquick
2.Kordial Radix HPA
3.Kordia Jalen
4.Kopi HangTuah
5.Kopi OrangKampung LongJack
6.Kopi Radix HPA
7.Kopi Agromas (Fama)
8.Kopi Anggerik (Fama)
9.Kopi Cap Gantang
10.Kopi Arshad
11.Kopi E-man Café
12.Kopi Che Nah
13.Kopi Mudim
14.Kopi Adabi
15.Air Tin Vege

Jihad Kami Jihad Berasas!Jangan Nak Bising-bising!Taknak Join,Pi duduk bawah buntot Guan Eng!

 
Yang mana lebih memudaratkan negara dan memberi impak negatif terhadap dalam dan luar negara? Yang manakah melanggar undang-undag dan tidak mengikut saluran yang betul? Adakah himpunan atau boikot?

1.Boikot ini tidak mungkin akan menghancurkan ekonomi. Kita masih berbelanja seperti biasa dan duit setiap bulan masih digunakan dalam negara ini. Perbezaannya hanyalah menukar produk A ke produk B. Cara kita sangat jauh dari keganasan, kerana kita bertindak melalui pembelian. Tidak perlu dizahirkan secara kasar, secara ganas, secara nyata. Kita juga menggunakan saluran yang betul dan tidak melanggar undang-undang yang ditetapkan.

2.Kesan positif boikot. Kelebihan positif lebih besar seperti dapat membantu peniaga melayu, dapat melahirkan jutawan melayu, hasil keuntungan melayu akan disalurkan melalui zakat. Ramai orang susah, cacat, miskin, kurang upaya, orang tua, yatim piatu dapat menerima bantuan zakat hasil dari keuntungan perniagaan yang bersumberkan duit kita. Barangan yang dibeli juga dijamin halal walaupun tidak mendapat halal jakim, kerana orang melayu ini dari kecil telah diajar cara-cara beristinjak, cara-cara menyembelih binatang, halal-haram tentang makanan yang boleh dan tidak boleh.

3.Kesan negatif boikot. Ekonomi orang cina akan jatuh merudum, mereka tidak dapat lagi memonopoli seorang diri. Persaingan antara melayu dan cina dapat dilihat. Dapat membongkar perniagaan ali baba dimana cina menggunakan orang melayu dalam penggunaan status bumiputera terhadap perniagaan mereka. Mereka tidak dapat lagi melaburkan keuntungan perniagan mereka pada pembuatan tokong, perjudian, kedai arak dan banyak lagi benda haram.

4.Tahukah anda apabila kita boikot syarikat cina dan sokong syarikat melayu yang dahulu nya kecil, apabila sokongan kepada syarikat orang melayu diberikan, syarikat orang melayu ini akan membesar dan bertambah. Apabila syarikat melayu membesar dan bertambah, syarikat melayu ini akan memerlukan pekerja kilang yang lebih ramai. Jadi, peluang kerja untuk orang melayu akan bertambah dan sentiasa ada.

5.Kenapa kita berfikiran sempit bahawa, kalau boikot syarikat cina, maka hancur lah orang melayu kerana tidak ada pekerjaan. Anda tidak tahukah bawaha syarikat produk orang melayu sangat banyak tetapi mereka adalah usahawan kecil yang tak berjaya kerana tidak diberi sokongan.

6.Bila tidak diberi sokongan, tiadalah untung besar, bila tiada untung besar, produk mereka tidak dapat ditambah baik kualiti nya kerana kekurangan modal. Research and development of product memerlukan dana dan modal yang besar untuk menambah baikan kualiti iaitu hasil dari keuntungan. Hujjah pekerja melayu dibuang kerja dan tidak ada pengganti syarikat lain adalah kerana tidak faham akan asas ekonomi dan perniagaan

7.Boikot ini juga bukanlah boikot membuta tuli. Boikot ini tertumpu kepada barangan yang mempunyai pilihan. Kalau tidak ada pilihan terpaksa lah kita beli sementara kita dapat penggantinya. Boikot tidak perlulah sampai memudaratkan diri atau dengan merendahkan IQ sendiri sehingga bertanyakan soalan:

"Habis spender melayu sapa buat? Handphone Melayu sapa buat? Laptop Sapa buat. Macam ni kena bogel and duduk hutan lah jawabnya".

8.Orang-orang seperti ini mempunyai daya fikiran yang kurang cerdik pada tahap tekanan mentalnya sangat tinggi. Kegagalan menuntut ilmu atau malas berfikir secara teliti akan membuatkan tahap IQ melonjak menjadi bangang tanpa batasan sekaligus membuatkan fungsi otak berfikir dengan tidak menggunakan logik, rasional mahupun fakta.

Kalau dah dasar Komunis....Tak Kisah ahh Melayu Ke Cina.....!

 
Ramai yang tidak sedar dan tidak tahu pun tentang satu majlis memperingati Ulang Tahun Ke-65 Perang Anti-British 20 Jun telah diadakan di Auditorium Dewan Perniagaan Cina Selangor, Jalan Maharajalela dari pukul 7:00 malam sehingga pukul 10:35 malam tadi.
Majlis tersebut dianjur bersama oleh Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia, Persatuan Persahabatan Phoenix Malaysia, Jawatankuasa Perhubungan Persatuan Kawan Karib Kebangsaan dan Gecinta Berhad. Turut bekerjasama dengan penganjur-penganjur berkenaan adalah Malayan Second World War History Society, Strategic Information and Research Development Centre (SIRD), Action Committee Comdemning the Batang Kali Massachre dan Penerbitan Alaf Dua Puluh Satu.

Jumlah kehadiran dicatatkan adalah 120 orang. 

Antara yang hadir termasuklah: 
(a) Dr Chong Fah Hing – Pensyarah Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM
(b) Tan Suan Poh – Penulis Sastera dari Singapura
(c) Chong Ton Sin – Executive Director SIRD

Program yang diadakan hanyalah:
(a) Peringatan Perang Anti British 20 Jun: Sumbangan Perang Anti British kepada kemerdekaan.
(b) Pelancaran Buku Siri "Sepuluh Tahun' (Cerita Perjuangan Anti-British Jilid I-IV).


Perbincangan sekadar berkisar kepada perjuangan lampau pengalaman menentang Britih dan hanya membuat ulasan terhadap buku berkenaan. 

Lebih kurang jam 8:00 malam, tiga orang lelaki (2 Melayu dan 1 India) yang berusia lingkungan 25 tahun bergambar dengan seorang lelaki tua yang tidak dikenali sambil memegang bendera Sang Saka Malaya dan banner bertulisan 'MERDEKA 100%'. 
Adalah dipercayai ketiga-tiga orang pemuda itu adalah orang yang sama yang mengibarkan bendera Sang Saka Malaysia semasa Blackout 505. Mereka bagaimanapun, tidak dibenarkan masuk ke dalam auditorium. 

99% hadirin terdiri daripada kaum Cina dan merupakan golongan yang berusia lebih 60 tahun ke atas. Berdasarkan pemerhatian, majlis tersebut mendapat sambutan yang menggalakkan daripada bekas anggota komunis memandangkan dewan auditorium penuh.

Para penyokong Parti Komunis Malaya sehingga kini menagih pengiktirafan daripada Kerajaan Malaysia yang mereka terlibat dalam memperjuangkan kemerdekaan negara ini walaupun hakikatnya, PKM sendiri merupakan agen penjajah dari negara Tembok Besar. Perluasan empayar komunisme di Tanah Melayu, dipikul oleh PKM selepas negara-negara Indochina jatuh ke tangan komunis yang berkiblatkan Beijing.

PKM telah melancarkan perang terhadap rakyat negara ini dengan melakukan pelbagai kekejaman walaupun pada masa yang sama, mereka mengakui kononnya mereka cuba menghalau British dari Tanah Melayu. Apabila Persekutuan Tanah Melayu dibebaskan daripada penjajahan oleh British pada 1957, PKM kekal dengan matlamat mereka untuk menawan dan menjajah negara ini sehinggalah mereka terpaksa meletak senjata pada awal 1990-an setelah perjuangan bersenjata mereka, tidak menghasilkan sebarang kejayaan.
Kini, komunis sedang melihat penerimaan anak-anak muda Melayu sebagai pencetus untuk mereka mendabik dada bahawa merekalah sebenarnya yang telah memerdekakan negara ini walaupun secara hakikatnya, mereka adalah penjajah selepas British yang gagal dalam misi. 

Perhimpunan melibatkan bekas anggota-anggota komunis di Dewan Perniagaan Cina Selangor itu, adalah lambang kebangkitan komunis. Cuma menariknya, apa pula yang dibuat oleh syarikat penerbitan Alaf Dua Puluh Satu yang merupakan anak syarikat Karangkraf yang turut menerbitkan akhbar Sinar Harian?

Apakah Karangkraf melihat komunis sebagai kaedah terbaru memaksimumkan keuntungan?

Sumber: Kedahan69ers

"YOU SAKA , YOU PERGI JAUH-JAUH"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Download BBCD KIT Sekarang!