Feed RSS BBCD Like BBCD di Facebook BBCD di Twitter BBCD di Google+ BBCD di Youtube BBCD di Pinterest

Boikot Barangan Cina Dap

Download BBCD KIT Sekarang!

Sunday, 16 June 2013

Pendidikan orang cina Malaysia ditindas? tertindas? dan Kerakyatan Jus Soli

 
 1.Anda telah ditipu jika mereka menyatakan tidak dilayan dgn adil. Tahukah semua bahawa 8000 pelajar melayu dan 7000 pelajar cina telah ditawarkan biasiswa ke luar negara diatas result SPM cemerlang? Mereka ini dibiayai oleh kerajaan dan kalau betul mereka cemerlang, sudah tentu kerajaan akan menawarkan biasiswa ataupun menerima permohonan biasiswa mereka. Kalau setakat 10A, 15A. Ini tidak mencukupi untuk claim bahawa mereka sudah cukup cemerlang dari orang melayu, kerana pelajar melayu lebih bersaing dalam SPM dan mereka lebih cemerlang, gemilang, terbilang.

2.Antara record SPM yang tidak pernah dipecahkan oleh orang cina sejak tahun pertama diperkenalkan SPM adalah:
a.Siti Fatimah 24A
b.Azali Azlan 21A
c.Nur Madihah 20A
Sehingga record hari ini selama 49 tahun dari 1964 sehingga 2013, orang cina tidak pernah seorang lagi pun dapat memecahkan record cemerlang yang dipegang oleh pelajar anak tempatan melayu jati bumiputera Islam ini.

3.Kerajaan sudah pun memberi peluang dengan menawarkan biasiswa kepada orang cina dan memberi pinjaman PTPTN sama hak seperti bumiputera. Banyak NGO dan syarikat cina ataupun melayu juga menawarkan biasiswa dimana selepas habis belajar dari pembiayaan biasiswa mereka perlu bekerja dengan syarikat itu. Hujjah DAP mengatakan kerajaan tidak bersikap adil terhadap pendidikan orang cina adalah tidak betul. Kerana secara asasnya di peringkat sekolah rendah dan menengah untuk sekolah jenis kebangsaan cina, telah diberi bantuan tambahan sebanyak RM100juta kepada sekolah jenis kebangsaan cina.

4.Kuato di IPTA memang terhad kepada orang cina kerana berasaskan kuantiti populasi di malaysia iaitu, kuato memasuki IPTA:
55% Bumiputera, 35% Cina dan 10% India. Even pensyarah admin FF dahulu pun adalah seorang graduan cina dari UPM.

5.Tentang isu UiTM ini yang menerima 100% bumiputera kerana kita menggunakan hak kuasa kami sebagai bumiputera bangsa tunggal yang memperjuangkan kemerdekaan. Jadi sebagai tuan tanah dan bangsa asal yang memperjuangkan kemerdekaan tanah melayu yang dipanggil Malaysia, tidak salah kami memperuntukkan UiTM ini khas untuk orang melayu bumputera. Kira elok la kerajaan khaskan UiTM sahaja untuk melayu bumiputera. Bagaimana jika kerajaan menggunakan kuasa undang-udang yang ada dengan mengarahkan semua IPTA di Malaysia ini haram untuk orang cina. Ini baru lah boleh dikatakan kerajaan zalim didalam aspek pendidikan.

5.Dari keputusan SPM Siti Fatimah 24A itu sendiri membuktikan bahawa bangsa melayu boleh bersaing padu sesama bangsa melayu sendiri dan ideologi atau tohmahan bahawa dengan adanya bangsa cina barulah orang melayu dapat mempunyai saingan adalah satu fakta yang nyata salah, tidak benar dan bohong! Melayu itu sendiri sudah ada ciri-ciri terpendam gigih, semangat berjuang dan daya pemikiran yang tinggi seperti mana dibuktikan bahawa orang melayu bangsa tunggal yang memperjuangkan kemerdekaan tanah Melayu yang dipanggil Malaysia pada hari ini.

6.Kami tidaklah begitu rasis sehingga kami sanggup memangil kamu rakyat cina warganegara 'Jus Soli'. Jauh dari sudut hati kami, tidak pernah memanggil bangsa cina begitu. Malah kami mengiktiraf anda adalah rakyat malaysia serta dari dulu tidak pernah kami pilih bulu atas semangat setia kawan dan semangat kebangsaan. Tapi perlu difahami juga secara fakta sejarah bahawa rakyat Malaysia ini secara asasnya memang terbahagi kepada dua iaitu:
a.Bumiputera Malaysia
b.Warganegara Malaysia (Jus Soli)

6.Ketidakpuasan hati DAP terhadap isu pendidikan ini sengaja disorokkan, dimanipulasi dan diputar belit fakta sebenar serta yang pelik nya tetap ada segelintir bangsa melayu minoriti yang mahu mendengar janji bulan dan bintang cina DAP, DAP ini 100% bercakap tidak berasaskan fakta perlembagaan, undang-undang dan sejarah.

7.Orang-orang yang mendengar kata-kata DAP ini mempunyai daya fikiran yang kurang cerdik pada tahap tekanan mentalnya sangat tinggi. Kegagalan menuntut ilmu atau malas berfikir secara teliti akan membuatkan tahap IQ melonjak menjadi bangang tanpa batasan sekaligus membuatkan fungsi otak berfikir dengan tidak menggunakan logik, rasional mahupun fakta.

SUMBER BIASISWA:
http://mymedialab.blogspot.com/2013/06/eksklusif-kerajaan-hentikan-pemberian.html

SUMBER KUATO UNIVERSITI:
https://www.mohe.gov.my/eparlimen/doc/koleksi/2010-KOMPILASI_ISU2_DASAR.pdF

No comments:

Post a comment

Pihak BBCD tidak bertanggungjawab diatas sebarang komen.Korang pandai-pandai lah menjawab.Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Download BBCD KIT Sekarang!