MARDI bercadang mengeluarkan 10,000 ekor ayam kampung seminggu bagi menampung permintaan |
Gallus gallus adalah nama saintifik bagi ayam hutan merah, Gallus varius untuk ayam hutan hijau, Gallus sonneratii untuk ayam hutan kelabu dan Gallus lafatetii untuk ayam hutan Ceylon atau Sri Lanka.Namun bagi kebanyakan daripada kita semuanya ialah ayam kampung yang secara mudahnya baka ayam tempatan berwarna perang balung merah, badan tegap dan dibiar berkeliaran atau lepas bebas.Ayam pedaging dan penelur yang diternak secara komersial serta besar-besaran kini adalah berasal daripada spesies ayam hutan merah.Berbanding ayam pedaging dan penelur komersial, ayam kampung tidak menjalani proses pembiakbakaan yang sistematik walaupun berasal dari ayam hutan merah.
Azlina Azma Ismail Affendee menunjukkan seekor ayam kampung hasil penyelidikannya di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang. |
Proses pembiakbakaan yang tidak terkawal serta sistematik telah
menghasilkan ayam kampung pada hari ini yang mempunyai pelbagai ciri
fizikal yang berbeza dari seekor ke seekor walaupun dalam kelompok reban
yang sama.Industri penternakan ayam sama ada untuk pedaging atau penelur telah
pun mencapai tahap sara diri (SSL), tetapi bilangan ternakan ayam
kampung masih lagi dalam jumlah yang kecil iaitu kurang dari lima
peratus sahaja.
Bilangan yang terhad, berserta tempoh penternakan yang lama (12
minggu minimum), ditambah dengan prestasi pertumbuhan yang kurang
memuaskan menyumbang kepada harganya agak mahal di pasaran.Ayam kampung bukan sahaja diternak sebagai sumber pendapatan
penternak, tetapi juga untuk sajian-sajian istimewa selain untuk
memenuhi masa lapang atau hobi.Permintaan yang tidak pernah putus terhadap daging ayam kampung menyebabkan bekalan berkurangan.Ini mendorong orang ramai untuk melibatkan diri dalam penternakan ayam kampung secara komersial.
Petikan Utusan - Teruskan Bacaan Di SINI
No comments:
Post a Comment
Pihak BBCD tidak bertanggungjawab diatas sebarang komen.Korang pandai-pandai lah menjawab.Sendiri komen sendiri tanggung.